ULUSLARARASI Türk Akademisi ve Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan’ın Ötüken bölgesindeki Nomgon Ovası’nda buldukları yazıtların Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait olduğunu açıkladı.

KURGANDAKİ HAZİNE

İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!

Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü’nden biliminsanları 2016’da Nomgon Ovası’nda yüzey araştırmalarına başladı. Bölgenin İkinci Göktürk Devleti’nin kurucusu olan İlteriş Kutluğ Kağan’ın tüm Türk boylarını topladığı yer olduğuna inanılıyordu. Önce üzerine 19 Türk boyunun tamgalarının kazındığı bir bengü taşı keşfedildi. Ardından çok sayıda heykel ve elinde ant kadehi bulunan Türk beylerine ait heykeller ortaya çıktı. Pandemi nedeniyle ara verilen ve Temmuz 2022’de yeniden başlatılan çalışmalarda, yaklaşık 250 metrekarelik bir kurganda yapılan kazıda dev bir külliye keşfedildi.

Sadece 4 kelime çözüldü! Türk adının geçtiği ilk eser! İlteriş Kutluğ Kağan yazıtı bulunduSadece 4 kelime çözüldü! Türk adının geçtiği ilk eser! İlteriş Kutluğ Kağan yazıtı bulunduSadece 4 kelime çözüldü! Türk adının geçtiği ilk eser! İlteriş Kutluğ Kağan yazıtı bulunduSadece 4 kelime çözüldü! Türk adının geçtiği ilk eser! İlteriş Kutluğ Kağan yazıtı bulunduSadece 4 kelime çözüldü! Türk adının geçtiği ilk eser! İlteriş Kutluğ Kağan yazıtı bulunduSadece 4 kelime çözüldü! Türk adının geçtiği ilk eser! İlteriş Kutluğ Kağan yazıtı bulundu

Editör: Kerim Öztürk