Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'u işgal ederek bölgede hızla yayılması Türkmenleri de harekete geçirdi. Basın toplantısı düzenleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Irak'ta herkesin kendisini savunmak için silaha sarıldığı bir dönemi yaşadıklarına işaret etti. Salihi bu nedenle kendilerinin de silahlandığını söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise bugün Salihi ile bir görüşme yaptığını duyurdu.

Salihi, Türkmenlerin bu çerçevede silahlanmaya mecbur kaldıklarını söyledi. Bölgede Irak ordusunun olmadığına dikkat çeken Salihi, “Mecburen silaha sarıldık. Bugün burada ordu yok. Yeterince can ve mal güvenliğimiz yok. İnsanlar kendilerini korumaya mecbur kaldı.Türkmenlerin en önemli olan bireysel silah hakkı var. Kendini korumak için silahlanıyorlar.” dedi.
 
TELAFER'DE NELER OLDU?
 
Irak’ta toprak bütünlüğünün bozulmaması gerektiğine vurgu yapan Salihi, “Bizim için Şii ve Sünni diye bir ayırım yoktur. Türkmen kimliğimiz ve coğrafyamız var. Telafer Türkmen coğrafyasıdır. Türkmen kimliğidir. Maalesef bu kimlikle oynanmıştır. Telafer dünden beri şiddete maruz kalmıştır. Telafer'de insanlar Sencar ve Musul tarafına kaçtılar. Az bir kısmı ise Telafer içinde kalmışlardır. Buraya giden aileler kötü durumda. Bu bölgede güvenlik önlemleri alındıktan sonra siyasi konuları müttefiklerimizle kesinlikle masa üzerinde anlaşırız.” diye konuştu.
 
Daha sonra silahlanmış Türkmenler, ellerindeki silahlarla bir yandan kurt işareti yaprken diğer yandan da “Kerkük Türktür, Türk kalacak”, “şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganı attılar.
 
TELAFER'DE PEŞMERGEYLE BİRLİKTE IŞİD'E KARŞI SAVAŞABİLİRİZ
 
Salihi, Telafer'de Peşmerge ile terör örgütü IŞİD’e karşı savaşabileceklerini de söyledi. Salihi, ancak ilçe merkezinde kontrolün sadece Telafer halkında kalması gerektiğini vurguladı.
Kerkük’te ITC binasındaki makam odasında çelik yelek giyen Salihi, yanında ayırmadığı silahıyla her an mücadeleye hazır olduğu mesajını verdi. 

 
ÇIKIŞ YOK
 
Telafer halkının, IŞİD militanlarının hedefinde olduğu ifade eden Erşad Salihi, “İlçede sıcak olaylar yaşanıyor. İlçede çıkış yolu yok. Ne Musul tarafına ne de Kürt bölgesi çıkış yok. Telafer halkının ellerindeki çok az sayıdaki mühimmatın bitmesi durumunda ilçede katliam olur. Irak’ta Türkmenler hep faturayı ödeyen taraf oluyor.” ifadesini kullandı. 
 
IŞİD militanlarıın Telafer bölgesini ablukaya aldığını kaydeden Salihi, “Oradaki insanları korumak için Peşmerge ile Türkmenler IŞİD militanlarına karşı birlikte şehir dışında savaşabilir. Ama ilçe merkezinde kontrol sadece Telafer halkında kalmalı. Bu olaylar büyürse şiddet Kürt bölgesine de yayılabilir.”dedi.
Telafer'e gün boyu havan toplarıyla saldıran IŞİD üyeleri, ilçede Türkmenlerin yaşadığı mahallelere girdi. 
 
DAVUTOĞLU: SALİHİ İLE GÖRÜŞTÜK
 
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Telafer başta olmak üzere Kerkük ve Irak’taki son durumu değerlendirmek üzere Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sosyal medyadaki takipçileriyle paylaştığı değerlendirmede, “Az önce Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile görüştüm. Telafer başta olmak üzere Kerkük ve Irak'taki son durumu değerlendirdik. Türkmen kardeşlerimizin güvenliği için tüm muhataplarımızla temaslarımız sürüyor.” ifadelerini kullandı. 
 

Editör: TE Bilisim