Marmara depremiyle ilgili art arda uyarılar gelmeye devam ediyor. DW Türkçe’de yer alan habere göre; Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) sismoloji uzmanları Dirk Becker ile Marco Bohnhoff, Türkiye’deki tektonik yapıyı inceledikleri yeni araştırmalarında olası Marmara depremine ilişkin önemli bulgulara ulaştı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, araştırmalarında İstanbul'un güneyindeki Marmara fay hattını "sismik boşluk" olarak tanımlayan uzmanlar, bu bölgede 7'nin üzerinde büyüklükte bir deprem beklendiği sonucuna vardı. İstanbul'da meydana gelen depremlerin tarihçesinin de her 250 yılda bir bu bölgede şiddetli bir deprem meydana geldiğini ortaya koyduğuna dikkat çeken uzmanlar, en son 1766'da 7,4 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirtti.

Araştırmada, Avrasya ve Anadolu tektonik levhaları arasındaki sınır barındıran Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı'nın uzun süredir "aktifleşmediği" ve bu nedenle 7'nin üzerinde büyüklükteki bir depremin "gecikmiş olduğu" saptamasına yer verildi.

Kardeş olmaya çağrımdır Kardeş olmaya çağrımdır

Araştırmalarında yeni çözünürlüğü yüksek bir sismisite kataloğu kullanan uzmanlar, 2006-2020 arasında Marmara Bölgesi'nde meydana gelen 14 bin dolayında depremi inceledi. Araştırmanın ana yazarı Dirk Becker, "Neredeyse tüm tekrarlayıcı dizilerin Marmara fayının batı kesiminde meydana gelmesi oldukça dikkat çekici. Orta-doğu bölgesinde sadece üç sekans tespit edilirken İstanbul'un güneyinde ise hiç tespit edilmedi" saptamasını yaptı. Becker, veri analizinin batıdaki fay hattında meydana gelen "sürünme süreçlerinin" tektonik enerjinin çoğunu dengelediğini, ancak bu sürünme payının doğuya doğru giderek azaldığını gösterdiğini belirtti. Becker, "O bölgede Marmara fayının neredeyse tamamı kilitli" dedi.

TAMAMEN KİLİTLİ 

Bölgede bir sonraki depremin muhtemelen fayın "tamamen kilitli" olduğu bir bölgede meydana geleceğine dikkat çeken uzmanlar, depremin İstanbul'un güneyindeki Kuzey Anadolu Fayı Hattı'nın Adalar fayı segmentinde meydana geleceği tahminini dile getirdi. Ancak araştırmacılar, Marmara Denizi'nin batısındaki kilitli durumdaki Ganos fayı üzerinde de enerji biriktiğini belirterek, burada son depremin 1912 yılında meydana geldiğine dikkat çekti. Uzmanlar Ganos fayının kırılması durumunda depremin büyüklüğünün 7,4'ü de aşabileceği uyarısında bulundu.

Araşırmanın yazarlarından Marco Bohnhoff, "Bu bölgedeki kilitli ve sürünen segmentler arasındaki sistematik geçişler dünya genelinde tek. Dolayısıyla sadece yeni bir süreçle aydınlatılması mümkün oldu. Araştırmada sözü geçen İstanbul depremi senaryoları risk tahmini ve bölge halkının korunması için alınacak önlemler bakımından büyük önemde" dedi. 

8,3 MİLYON KONUT SİGORTASIZ

Bugün itibarıyla ülke genelinde bulunan 20 milyon 32 bin adet konutun yüzde 58,7'sine denk gelen 11 milyon 756 bin 617'sinin sigortası bulunuyor, sigorta yaptırılmayan konut sayısı ise 8 milyon 275 bin 383'e ulaşmış durumda.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçekleştiği tarihte 10 milyon 960 bin 389 olan deprem sigortalı konut sayısı aradan geçen 6 ayı aşkın sürede yaklaşık 800 bin arttı.

İSTANBUL'DA HER 3 KONUTTAN BİRİ SİGORTASIZ

Sahip olduğu yaklaşık 16 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık kenti olan ve ekonominin lokomotifi konumundaki İstanbul'da her 3 konuttan birinin deprem sigortası bulunmuyor.

Uzmanların 7,5 ve üzerinde şiddete sahip bir depremin beklendiğini belirttiği megakentte 4 milyon 153 bin adet konuttan 1 milyon 433 bin 355 adedinin (yüzde 34,5) sigortasız olduğu görülüyor.

Türkiye'nin en kalabalık ilk 3 şehri ele alındığında sigortalı konut oranı İstanbul'da yüzde 65,5'e, Ankara'da yüzde 57,9'a, İzmir'de yüzde 63,1'e yükselmiş durumda.

İLK SIRADAKİ MARMARA BÖLGESİ'Nİ EGE TAKİP EDİYOR

Bölgeler bazında ele alındığında en yüksek sigortalılık oranı yüzde 67 ile Marmara'da görülürken, Ege yüzde 59,4 ile ikinci, Doğu Anadolu yüzde 57,8 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Konutların Akdeniz'de yüzde 54,1'ine, İç Anadolu'da yüzde 53,9'una, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 51'ine, Karadeniz'de ise yüzde 48,4'üne sigorta yaptırıldığı görülüyor.

SİGORTALILIK ORANI EN YÜKSEK İLLER BOLU VE DÜZCE

Ülke genelinde zorunlu deprem sigortasına sahip konut oranı en yüksek olan illerin başında yüzde 91,9 ile Bolu gelirken, onu yüzde 91,6 ile Düzce takip ediyor.

Söz konusu oran Yalova'da yüzde 87,9, Tekirdağ'da yüzde 84,9, Bingöl'de yüzde 84,3, Sakarya'da yüzde 84,2, Muğla'da yüzde 83,3, Van'da yüzde 77,3 şeklinde.

Zorunlu deprem sigortalılık oranı en düşük kentler ise yüzde 28,4 ile Hakkari, yüzde 33,5 ile Gümüşhane, yüzde 35 ile Bayburt şeklinde sıralanıyor.

Odatv.com 

Editör: Kerim Öztürk