Birleşmiş Milletler’e bağlı, merkezi Roma’da bulunan Dünya Gıda ve Tarım Örgütü WFP’nin Genel Direktörü Qu Dongyu’nun, görevde olduğu dört yıl boyunca Çin’in yararına çalıştığı iddiası dünya basınında gündem oldu. WFP çalışanlarından birinin şikayeti üzerine işe koyulan Alman yayın kuruluşları BR, MDR, rbb ve SWR, dört kıtada örgütün eski ve yeni çalışanları ile röportajlar yaparak, intern belgeleri inceleyip dataları analiz ederek yolsuzluk sonucuna ulaştı.

T24'ün aktardığına göre; yayın kuruluşları, bu ay içinde yeniden seçilmesi beklenen Çinli direktör Qu’nun örgüt içinde kadrolaştığı, kritik mevkilere Çinli çalışanları getirdiğini iddia ediyor. Örneğin örgütün internet sayfasını bir bilişim firması yerine Çinli bir tarım şirketine 400 bin Euro karşılığında yaptıran Qu’nun, “Officer” adı verilen Çinli memurların Çin’in Roma büyükelçiliğine sürekli bilgi verdiği, söz konusu memurların “ajan” olarak anıldığı ifade edildi.

PESTİSİT KULLANILAN PROJELERE İZİN VERİLMİŞ

Srebrenitsa Soykırımı Srebrenitsa Soykırımı

Haberde Çinli direktörlerden birinin bitki korumadan, dolayısıyla pestisit kontrolünden sorumlu olduğu hatırlatılarak, 2020-2023 yılları arasında Asya, Afrika ve Okyanusta kıyısı olan ülkelere pestisit sevkiyatına ve pestisitin kullanıldığı projelere izin verildiği öne sürüldü. Çoğu içeriğindeki toksitler nedeniyle Avrupa ülkelerinde kullanılmaları yasak olan bu pestisitlerin Çin kamu şirketlerinden Syngenta’dan satın alındığı belirtilen haberde, örgütün Qu idaresindeyken, Syngenta’nın da üyesi olduğu tarım kimyasalları çıkar grubu CropLife ile ortaklığa gittiği hatırlatıldı.

Alman yayın kuruluşlarının araştırmaları ayrıca Qu’nun izin verdiği projelerin Çin’in inşa ettiği yeni ipek yoluna altyapı sağladığını ortaya koydu. Bu projelere, Laos’un Çin’e ihraç ettiği ineklerin aşılanması, İpek yoluna bağlantı kurulabilecek São Tomé ve Príncipe gibi Afrika adalarına liman inşa etmek gibi girişimler örnek gösterildi. WFP, Alman gazetecilerin yönelttiği sorulara yanıt vermedi.

Editör: Kerim Öztürk