Merhamet Temelli Eğitim Merhamet Temelli Eğitim

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), ilkokullara kayıt döneminin başlamasıyla yaptığı açıklamada, anne – babalara çocuklarını azınlık okullarına gönderme çağrısında bulundu.

BTTÖB tarafından yapılan açıklamada, “Azınlık olarak kendi kimliğimizle yaşamanın yegâne yolu çocuklarımızın azınlık okullarına gitmesi ile mümkündür. Bu hususta duyarlı olmak ve çocuklarımıza ait oldukları kültürü öğretmek durumundayız. Özerk olan azınlık eğitiminden vazgeçmemiz söz konusu dahi olamaz” ifadelerine yer verildi.

İlkokullara kayıtların 1 ila 20 mart tarihlerinde yapılacağı hatırlatılan açıklamada, “Okullarımızda bilinçli olarak yıllardır eğitim kalitesi düşük algısı yaratılarak, velilerimizin devlet okullarına yönelmesi sağlanmıştır. Okullardaki eğitim kalitesini bahane ederek, çocuklarını azınlık okullarına göndermeyen veliler, çevrelerindeki gördükleri tüm tahsilli yetişmiş insanların azınlık okullarından mezun olduklarını unutmamalıdırlar” denildi.

BTTÖB’nin konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Sevgili Veliler,
Bu yıl ilkokullara kayıtlar 01-20 Mart 2023 tarihleri arasında yapılıyor. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimi muhakkak hepimiz için çok önemlidir. Ancak çocuklarımızın eğitimi kadar kendi kültür dairesinde yetişmeleri de mühimdir. Azınlık olarak kendi kimliğimizle yaşamanın yegâne yolu çocuklarımızın azınlık okullarına gitmesi ile mümkündür. Bu hususta duyarlı olmak ve çocuklarımıza ait oldukları kültürü öğretmek durumundayız. Özerk olan azınlık eğitiminden vazgeçmemiz söz konusu dahi olamaz. Ülkemiz yöneticileri bu talebimize saygı duymalıdırlar. Bu talep gayet insanidir. Her ebeveyn kendi geleceği olan evladını ait olduğu kültür içinde büyütmek ve yaşatmak ister. Bu sebeple özerk bir yapısı olan azınlık okullarımızın çocuk azlığı bahane edilerek kapatılmasına dur demek için, çocuklarımızı kararlı bir şekilde azınlık okullarına göndermeliyiz.

Eğitim güvencemiz alınarak Yunanistan’a emanet edildiğimiz günden bugüne 206 okulumuzu maalesef yitirdik. Bundan çok büyük üzüntü ve gelecek adına büyük bir kaygı duymaktayız. Okullarımızda bilinçli olarak yıllardır eğitim kalitesi düşük algısı yaratılarak, velilerimizin devlet okullarına yönelmesi sağlanmıştır. Okullardaki eğitim kalitesini bahane ederek, çocuklarını azınlık okullarına göndermeyen veliler, çevrelerindeki gördükleri tüm tahsilli yetişmiş insanların azınlık okullarından mezun olduklarını unutmamalıdırlar. Ki bizler azınlık okullarına gittiğimiz yıllarda teknoloji bu kadar gelişmiş ve çeşitli eğitim imkânları bu kadar yaygın değildi. Buna rağmen azınlık okulları bizlere inanılmaz bir bilinç kattı ve azınlığa duyulan aidiyeti geliştirdi.

Çocuğumuzun öğretim eksikliğinin her daim telafisi mümkün olmakla beraber kaybolan benliğini geri kazanmanın yolu çok meşakkatlidir. Her toplum gibi birinci amacımız kültürümüze, milli ve manevi değerlerimize bağlı nesiller yetiştirmek olduğunu, bunun da ancak azınlık okullarıyla mümkün olacağının altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Bu hususta iyi düşünmek ve doğru kararlar vermek durumundayız. Çünkü bu vereceğimiz kararın çocuğumuzun tüm yaşamını etkileyeceğini hesap etmeliyiz. Okullarımızın ve azınlığımızın geleceği açısından oluşmuş tüm olumsuzlukları, azınlık okullarında ısrar ederek yenebiliriz. Azınlık olarak bunun üzerinde ivedilikle durmalı ve çözümler üretmeliyiz. Velilerimiz azınlığımızın bekası için muhakkak azınlık okullarımızı tercih etmelidirler. Okullarımızı kaybettikten sonra konuşulacak bir eğitim mevzuu zaten kalmayacaktır. Kısaca eğitimi konuşabilmek için, içinde eğitim verilen okullarımızın var olması gerekir.

Ayrıca ana dilini geliştirmek, tüm olumsuzluklara rağmen ancak azınlık okullarında mümkündür. Bilimsel olarak ana dilin eğitimdeki önemi kanıtlanmıştır. Bu sebeple dünyadaki tüm azınlıklar ana dilde eğitim almanın mücadelesini vermektedir. Azınlık eğitim dili Türkçedir. Resmi dil Yunanca ile paralel olarak Türkçe de geliştirilmelidir. Özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek istiyorsak, çocuklarımız ana dilinin var olduğu ve ana dilinin saygı gördüğü okullara göndermeliyiz. Bu sebeple de azınlık okullarında ısrar etmeliyiz. İlkokula kayıtları yapılacak tüm yavrularımıza tüm eğitim ve öğretimleri boyunca sonsuz başarılar dileriz.”

Kaynak: gundemgazetesi

Editör: Kerim Öztürk