Türkiye Barolar Birliği (TBB) depremzedeler ve depremden etkilenenler için 1999 depremi sonrası hazırlanarak ilk baskısı Ağustos 1999'da yayımlanan ve ardından 2001'de güncellenen "Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi" adlı kitapçığın yeni edisyonunu yayımladı.

Rehberde depremzedelerin hakları ceza hukuku, özel hukuk, idare hukuku, vergi hukuku, sağlık hukuku, depremde yıkılan veya ağır hasar gören yapılar sebebiyle konut veya iş yeri için sunulan destekler ve adli müzaheret başlıkları altında anlatılıyor.

Rehberde depremzedelerin ceza hukuku yönünden hakları başlığında "Ölüm meydana gelmişse" başlığında yazanlar özetle şöyle:

Ölüm meydana gelmişse

"Deprem sonucu ölüm meydana gelmişse kasten insan öldürme suçu işlenmiş olacaktır. Uygulamada deprem sonucu ölümlerde genellikle kasten değil, basit ya da bilinçli taksirle insan öldürme suçu gündeme gelmektedir. Basit taksirde kişinin öngörmesi gereken bir netice bakımından gerekli dikkat ve özeni göstermemesi; bilinçli taksirde öngördüğü neticenin yetenek, şans gibi çeşitli gerekçelerle gerçekleşmeyeceğini umması, bu anlamda neticeyi kabullenmemesi söz konusudur. Olası kastta ise öngörülen netice 'olursa olsun' düşüncesiyle kabullenilmektedir.

Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!

Maraş depremi

"Örnek olarak Kahramanmaraş Depremleri öncesi deprem bölgesi olan Kahramanmaraş ve üzerinde bulunduğu fay hattında yakın zamanda büyük bir depremin beklendiği idari makamlarca ve kamuoyunca bilinmekteydi. Bu hususun uzun zamandır il afet riski azaltma planı raporları ve bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğu (örnek olarak bkz. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 02.03.2021 tarihli raporu; Kahramanmaraş Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 2020 yılı Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı) dikkate alındığında depremin gerçekleşeceğinin öngörüldüğü kabul edilmelidir."

Rehberin tamamını okumak için tıklayın.

Editör: Kerim Öztürk