Veryansın TV'nin haberine göre; Emekli makinist Sedat Cezayirlioğlu, Erzincan'ın İliç ilçesinde dün gece bir altın madenine ait siyanür borusunun patlayarak Fırat nehrini besleyen dereye karıştığını iddia etti.

Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!

Cezayirlioğlu’nun açıklamasına göre patlama, sabah saatlerinde belirlendi. Maden sahasından çıkıp “Küçük Dere” olarak isimlendirilen Sabırlı Köyü’nün deresine karışıyor.

DEREYE KARIŞTI

Cezayirlioğlu, 21 Haziran gecesi saf siyanür taşıyan borunun patladığını, ve tel örgüleri geçen siyanürün yüz metre aşağıda bulunan dereye karıştığını söyledi. Cezayiroğlu, Fırat nehrinde balıkların öldüğünü belirterek olay yerinden görüntü aldığını kaydetti. Olayı savcılığa haber veren Cezayiroğlu, soruşturma açıldığını ve şirket yetkililerinin sızıntıdan haberdar olduğunu kaydetti. Gün boyunca jandarmanın madende ve olay yerinde olduğunu söyleyen Cezayiroğlu, toprağın siyanürü emdiğini ve dereye karıştığını belirtti.

Erzincan İliç’te yüzde 80’i Amerikalıların, yüzde 20’si de Çalık Grubu’nun olan bir altın madeni 2010 senesinde üretime geçti. Ayrıca şirket 197 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür ve sülfürik asitli atık havuzunu 600 futbol sahası büyüklüğüne çıkartmak istediği bir projeye hazırlanıyor.

Editör: Kerim Öztürk