Öğrenci andı ya da Andımız, Türkiye'deki ilköğretim okullarında 1933-2013 yılları arasında her sabah öğrenciler derse girmeden okutulmuş olan anttır. Kuruluşundan beri KKTC'de okutulmaya devam edilmektedir.

Dönemin Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlandı ve 1933 yılında uygulamaya konuldu. Daha sonra 1972 ve 1997 yılında çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini aldı.

Çözüm süreci kapsamında yapılan yasal değişikliklerle, HDP’nin de talebi doğrultusunda 2013'te Türkiye'de okullarda okunması uygulamasına son verildi.

Türk Eğitim Sen’in uygulamanın sonlandırılmasına ilişkin olarak Danıştay’da açtığı davanın sonucunda Danıştay 8. Dairesi, 2018 yılında oy çokluğuyla aldığı kararda, andı yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptaline karar verdi.

Ancak bu karar, yürütme tarafından uygulamaya alınmadı. Millî Eğitim Bakanlığı, kararı temyiz etti ve dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna geldi. Kurul, Mart 2021'de itirazı oy çokluğuyla kabul ederek, Danıştay 8. Dairesinin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı.

Okullarda Andımız’ın okunmasının öğrenci davranışları üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

Sabah zilin çalmasıyla oyun, eğlence, koşuşturma yerini bir ciddiyete, dikkate bırakırdı. Bütün öğrenciler bahçede sıra olurlardı.

Sonra hep beraber Andımız okunurdu; başlar yukarıda, gözler çakmak çakmak...

“Türk'üm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Merhamet Temelli Eğitim Merhamet Temelli Eğitim

Ne mutlu Türk'üm diyene!”

Editör: Kerim Öztürk