Ağırlık kaybetmek kimimiz için sık kimimiz için ise ara sıra gündeme gelen bir konu olmuştur. Herkesin hedeflediği ağırlık farklı olsa da istediğimiz vücut tipine kavuşmak veya bölgesel incelmek, bazılarımız için ise dilediği kıyafetin içine girme hayali vardır. Peki bu hayale ulaşmaktan bizi alıkoyan şey nedir? Neden diyete başlamak her zaman aklımızda olduğu halde devam ettirmek zor oluyor? Eğer aşağıdaki sorulara cevabınız evet ise belki de sorununuz henüz kilo vermeye hazır olmamanızdan kaynaklanıyordur.

• Ağırlığından her zaman şikayet ediyor fakat ideal kilonuza ulaşmakta zorluk mu çekiyorsunuz?
• Düğün, nişan, özel toplantılar gibi önemli günler yaklaşınca mı kilo vermeniz gerektiğinin farkına varıyorsunuz?
• Kilosundan hiç memnun olmayan hatta her hafta başı kilo vermeye karar verip birkaç gün sonrasında bu kararı unutan kişilerden misiniz?
• Kilo vermeniz gerektiğini basküle çıkınca fark edip ancak lezzetli yemekleri görünce bir defadan bir şey olmaz diyenlerden misiniz?


İşte size 10 madde de diyete hazır olmak için ipuçları:

1. Yeme alışkanlıklarınız ve fiziksel aktiviteniz konusunda neleri değiştireceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Kendinizi tanıyın ve kayıt tutun. Belki de farkında olmadığınız bir alışkanlığınız nedeniyle hata yapıyor olabilirsiniz.
2. Yemek ve egzersiz konusunda kısa süreli değil uzun ve kalıcı değişiklikler yapmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Doğru beslenme yaşam biçimidir. Hedeflediğiniz ağırlıkta kalmak en az hedefe ulaşmak kadar önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenmeyi birkaç haftalık değil bir yaşam boyu değişiklik olarak kabul etmelisiniz.
3. Başarınızı hızlı kilo vermekle değerlendirmeyin. Önemli olan kendinizi ve sağlığınızı yıpratmadan ideal kilonuza ulaşmaktır. Unutmayın hızla verilen kilo, hızla vücuda dönecektir!
4. Çok fazla kilo vermek değil yaşınıza, boyunuza ve vücut tipinize uygun ağırlığa ulaşmayı isteyin. Gerçek olamayacak kadar düşük kilo hayalleri yanlış seçilmiş hedeflerdir. Sağlıklı görünmek için gereken ağırlığınız hayalinizde ki ağırlık olmayabilir.
5. Kilo vermeyi kendiniz için istediğinizden emin olun. Başkalarının isteği değil sizin ne kadar istediğiniz önemlidir. Başkaları sadece size destek olabilir.
6. Kilo vermek yaşantınızdaki her sorunu çözecek diye düşünmeyin. Elbette fazla kilodan kurtulmak çoğu sağlık sorununu çözebilir ancak tüm problemlerinizi kilo verince düzelecek diye düşünmeniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
7. Fiziksel aktivitenin önemini göz ardı ederek yalnızca beslenme değişikliği yapmayın. Sevdiğiniz bir fiziksel aktivitenin alışkanlık haline gelmesiyle, keyifle kilo vermeniz ve kilonuzu korumanızda önemli olduğunu unutmayın.
8. Hata yapınca vazgeçmeyin. Kilo verme sürecinizde hatalarınızın olmasını doğal kabul edin ve hatalarınızdan ders çıkararak devam edin. Hata yapmak en güzel öğretidir. Vazgeçmeyin!
9. Kilo verdikten bir süre sonra çabalarınıza rağmen kilonuz sabit kalırsa pes etmeyin. Motivasyonunuzu kaybetmeyin ve kendinizi asla yarı yolda bırakmayın.
10. Stresli bir dönem geçirirken kilo vermeye çalışmak yerine önce stres kaynağınızı çözün ve sonra kilo vermek için çabalayın. Kilo vermek stresinizi artırabilir.

Sorunlarınızı ikiye katlamayın. Bir kere başarısız olmanız her zaman başarısız olacağınız anlamına gelmez. Sağlıcakla kalın.