Değerli Hemşerimiz Adli tıp uzmanı Bülent Şam, 2003 yılında Trabzon'da gerçekleşen ve İspanyol askerlerini taşıyan uçak kazası sonrası; kimliklendirme ve otopsi işlemlerini yapmak üzere görevlendirilmişti. İspanyol askeri yetkililer cenazeleri yeterli kimliklendirme işlemini tamamlanmadan, rastgele şekilde ailelere teslim etmiş ve sonrasında ailelerden bir kısmı yanlış cenaze teslim edildiğini anlayınca mahkeme süreci başlatmıştı.

Değerli hemşerimiz İspanyol ailelerin ricası üzerine 2009 yılında, tanıklık yapmak üzere İspanya Yüksek Mahkemesi'ne, mahkemenin talebi olmaksızın gitmiş, büyük bir riski göze alarak tanık/sanık sıfatıyla ifade vermiştir. Değerli hemşerimiz mahkemede asıl suçlananın Türk ekibi olduğunu öğrenince yaşananları tüm detayları ile ifade ederek olayın iç yüzünü anlatınca sorumlu Orgeneral ordudan atılmış; Genel Kurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı istifa etmek zorunda kalmıştır. 

Aydınlar Ocağı Genel Başkanından Tarihi Uyarı! Aydınlar Ocağı Genel Başkanından Tarihi Uyarı!

Aradan geçen sürede İspanya'da bu olayın etkileri devam etmiş ve İspanyol Devleti minnet ve taktir duygularının ifadesi olarak hemşerimize ve İspanya'ya birlikte gittiği Dr. Ömer Müslümanoğlu'na “Devlet Nişanı” verme kararı almıştır.

Nişan 22 Haziran 2023 günü İspanyol Başkonsolosluğuna bir törenle verilmiştir. Uluslararası platforma ülkemizi aklayarak göğsümüzü kabartan hemşerimizi kutluyorum.

Kardeşimizin alçakgönüllüğü nedeni ile basında yer almayan bu olayı duyurmak bana düştü. Kendisini kutluyorum. 

Editör: Kerim Öztürk