Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgız kültürü ve geleneklerini daha yakından tanımak için her yıl Çolpanata'da düzenlenen etkinliklerde buluşuyor.

Konuk cumhurbaşkanları, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ev sahipliğinde her yıl buluşup, istişare toplantılarına katılıyor. Ülkenin tatil merkezi Çolpanta şehrinde bir araya gelen cumhurbaşkanları, Issık Göl’de tekne turu yaptı.

Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor? Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor?

Nomad Etno Kompleksi’ne gelen cumhurbaşkanlarına, Kırgız halkının geleneksel çadır evleri, kıyafetleri, el sanatları, folkloru, oyunları, türküleri, çeşitli at oyunları, kartal ve köpeklerle av oyunları ile tecrübeli binicilerin at üstündeki hünerleri sergilendi.

Türk dünyası liderlerinden Türkmenistan, Kızgıristan, Özbekistan, Kazakistan, Azarbeycan ve Rusya içerisindeki 7 özerk cumhuriyet liderleri zaman zaman Çolpanata'da dünyanın deniz seviyesinden yüksekteki ikinci krater gölü olan ve şifalı suları bulunan, Türk kurultaylarının yapıldığı Issık Göl'de bir araya gelerek, istişarelerini sürdürüyor.

ISSIK GÖL

Güney Amerika'daki Titicaca gölünden sonra dünyanın ikinci en büyük dağ gölü olan Issık Gölü, Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır. Ortalama derinliği 270 metre, uzunluğu 182 kilometre ve genişliği 60 kilometre olan gölün suyu, Tanrı Dağlarındaki karların erimesiyle oluşuyor. Yaklaşık 80 nehir ve akarsu sayesinde dolan ve dışarıya akıntısı olmayan tropikal göl, bir denizden farksız görünüme sahip.

Editör: Kerim Öztürk