Anadolu Aydınlar Ocağı Üsküdar’da toplandı. Yeni yılın ilk toplantısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti masaya yatırıldı, devletin dünü, bugünü ve daha fazla tanınması için yapılacak olan faaliyetler toplantıya katılan konuşmacılar tarafından dile getirildi.


Toplantının açılış konuşmasını Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkan Yardımcısı Emekli Deniz Öğretmen Albay Hicabi Meral yaptı. Meral, Anadolu Aydınlar Ocağı’nın yeni yıl dönemine ilişkin faaliyetlerini dile gelirken gündemdeki kimi önemli başlıkları katılımcılara aktardı. Ukrayna – Rusya savaşı, Sığınmacılar konusu, Suriye ve Mısır meselesi gibi sıcaklığını koruyan önemli konulara değinen Meral, Türkiye’nin bu konu başlıklarında alması gereken tavrı özetledi.
Anadolu Aydınlar Ocağı üyelerinden vefat eden isimlerin ruhlarına Fatiha okunurken, daha sonra gündeme geçildi.
Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Emekli Albay, Prof. Dr. İbrahim Öztek’te; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünü, bugünü ve yarınına ilişkin hazırladığı önemli notları katılımcılarla paylaştı.


Kıbrıs meselesine ilişkin çok sayıda hazırladığı sunum, yer aldığı konferanslardan söz eden Öztek, özellikle Türkiye Cumhuriyeti devleti ve sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, eğitim camiası, spor adamları kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanıtımına katkı sunulması gerektiğinin önemine değindi.
Prof. Öztek konuşmasına Anadolu Aydınlar Ocağı adına yaptıkları çalışmalardan söz ederek başladı. Oldukça geniş kapsamlı bir sunum yapan Öztek, uzun yıllardan beri kendisinin üzerinde durduğu Türkiye Azerbaycan Candaşlık Projesi adı altında bugüne kadar yapılan çalışmalardan kesitler sundu, konu başlıklarını ele aldı. Muharip Gazilerin Türkiye’ye davet edilmesi, Azerbaycanlı Milletvekili Ganire Paşayeva tarafından ülkeye davet edilmeleri, Azerbaycan Televizyonlarında yer aldığı kimi tartışma programlarını, Türkiye Azerbaycan ülkeleri arasında kurulan dostlukların pekiştirilmesi adına yapılan çalışmaları da dile getiren Öztek, Kıbrıs meselesi tartışılırken Azerbaycan’ın etkisinin de unutulmaması gerektiğini vurguladı.

En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz


Prof. Öztek, konuşmasının bir bölümünde çarpıcı bir örneğe yer verirken, Kıbrıs konusunu asla dillerinden düşürmeyeceklerinden söz etti. Ermenilerin 100 yıllık soykırım yalanını bugün bile yaşama geçirmeye çalıştığı adımları hatırlatan Öztek, Kıbrıs’ta Türklere karşı uygulanan Rum mezaliminin unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs konusunda Anadolu Aydınlar Ocağı tarafından barış harekâtında bizzat yer alan Emekli Korgeneral Cumhur Evcil organizasyonu eşliğinde bir konferans hazırlıklarının da yapılacağını belirten Prof. Öztek, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinin tanıtımı noktasında başlıklar halinde paylaştığı yapılacak çalışmaların önemine değinerek üstlenilecek sorumluluklardan söz etti.


Öztek, Kıbrıs konusunda Rumlara karşı her türlü fırsatın değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Tarihçi Emekli Albay Ali Tuna ve Ali Denizli’de söz alarak Kıbrıs konusunda görevleri sırasında edindikleri izlenimlerden söz ettiler. Her iki konuşmacı da adada güvenin, işbirliğinin ve örgütlenmenin sağlanması gerektiğinin üzerinde durdular. 
Konuşmacılar, Kıbrıs üzerinde dünyayı yöneten kimi devletlerin oynadıkları oyunların unutulmaması isterlerken, Türkiye ve Kıbrıs Türkünün birbirine olan bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Gazeteci Vedat Demirer’de konumasın da Kıbrıs davasının efsane lideri Rauf Denktaş ile yaşadığı bir anıyı paylaşırken davaya sahip çıkılması adına öncelikle içeride güçlü bir birlikteliğin oluşması gerektiğinin üzerinde durdu.


Toplantının ilerleyen bölümünde ise katılımcılar tek tek söz alarak Kıbrıs konusundaki düşüncelerini paylaşma fırsatı buldular.
Toplantıda şu isimler yer aldı:
Hüsamettin Öztürk, Cemal Çelik, Aynur Saydam, Aydın Özgül, Kamile Bekdemir, Nizamettin Aras, Zülfikar Özkan, Aykut Kaluvalı, Sevtap Kaluvalı, M. Vedat Eryetiş, Sevtap Can Tıraş, Yusuf Korkmaz, Zübeyir Tolga Çiler, Sinan Akar, Recep Sinan Arıkan, Osman Türk, İbrahim Kop, Hasan Basri Yazıcı, İrfan Bolat, Alaattin Demir, Tuğba Bostancı, Semra Bulut, Erdal Karadağ, Cumhur Turan, Alper Akkaş, Göktürk İskenderoğlu, Ege Eryetiş, Deniz Tolu

Editör: Kerim Öztürk