Srebrenitsa Soykırımı Srebrenitsa Soykırımı

Çan sesleri ile ezan seslerinin birbirine karıştığı bu şehir 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş. İstanbul’un fethinden 10 yıl , Trabzon’un fethinden iki yıl sonra. Bir çok doğu vilayetinden önce. Müslüman olmaları ise 2-3 kuşak sonraya denk geliyor. Müslüman olmalarının sebebi ekonomik kaygılar. Önde gelen ahalinin topraklarını kaybetme korkusu. Boşa bir korku. Aslında Osmanlı tarafından bir zorlama olmamış. Irgat olarak çalışanlar ise HIRVAT YA DA SIRP. Bilmeyenler için bir paragraf BOŞNAK, SIRP, HIRVAT aslında aynı ırkın evlatları. Müslüman olanlara BOŞNAK, Katolik olanlara HIRVAT, Ortodoks olanlara SIRP deniyor. Aslında düşmanlığın kökeninde tarihsel bir argüman var. ‘’Siz bizdendiniz bizi sattınız. ‘’ Valla ben Emine TONTA hocanın yalancısıyım. Bakınız Bosna Savaşı.

Gezerken bir Anadolu şehrini geziyorsunuz gibi hissediyorsunuz. Malum Osmanlının ayak izleri silinecek gibi değil. Şehir iki farklı imparatorluğun eserleriyle dolu. Bir yanda Avusturya- Macaristan imparatorluğu eserleri diğer yanda ise Osmanlı imparatorluğu eserleri ( imparatorluk demek içimden gelmiyor çünkü Osmanlı kendine daima DEVLETİ ALİYE demiş beni mazur görün.) Benim gibi tarih meraklısı birisi iseniz bu şehir tam size göre.

Acı ve umut ile yoğrulmuş bu şehirde birçok ibretlik hikaye bulabilirsiniz. 6 yaşında ki bir kız çocuğun Sırp bir tetikçi tarafından vurulması , erkeklerin cinsel organının kerpeten ile koparılması, kadınların memelerinin kör bir bıçakla kesilmesi buna dair.

Şayet bir gün yolunuz Saraybosna’ya düşerse Mostar’a tren yolculuğu yapmayı unutmayın. Dünyanın en fantastik 16 yolculuğundan biri sayılıyor. Biz yaptık çok keyifliydi. Yarı Hırvat – Yarı Boşnak tatlı bir çift ile 3 saat boyunca unutmayacağımız bir sohbet gerçekleştirdik. Numaralarımızı aldık. Onları Türkiye’ye gelirlerse ağırlayacağımızı söyledik.

Nerede ne yenir içilir, nereye gidilir bunlar hep molla Google da var. Bunlardan hiç bahsetmeyeceğim.

Keyifli bir şehir. Ancak tarihin acımasız yüzü bir kaldırım taşında karşınıza çıkabilir.

Bkn: SARAYBOSNA GÜLLERİ

Editör: Kerim Öztürk