Kuzey Irak Gara'da asker ve polislerimizin şehit edildiği mağaradan kaçarken sağ yakalanan PKK'lı teröristler Şervan Korkmaz kod adlı Osman Acer ile Merkaz Botan kod adlı Doğan Geçgel ifadelerinde operasyon günü yaşananları anlattı. 

Gazeteci yazar Saygı Öztürk gardiyan iki teröristin ifadesini yeni çıkan “Zindandan Gelen Mektuplar-Cehennemi Yaşadım” adlı kitabına taşıdı.

Gara mağarasında tutulanların gardiyanlığını yapan iki terörist yaşananları şöyle anlattı:

“OPERASYON BAŞLAYINCA İNFAZ EDİN”

Terörist Servan kod adlı Osman Acer: Gerçek adım Osman Acer, kod adım Şervan Korkmaz. 1994 doğumluyum. 2012'de PKK'ya katıldım. Aslen Şırnaklıyım. Doğum yerim Mersin'dir.

2020 yılında Gara cezaevinde görevlendirildim. "Eğer, cezaevinde tuttuğumuz asker ve polisleri kurtarmak için operasyon başlar, cezaevinin korunması için destek kuvvetler gelmezse rehineleri infaz edin, öldürün" denilmişti. Zaten elimizdeki rehineler de Türk asker ve polisleriydi.

10 Şubat 2021'de "Roj Başa" doğru operasyon başladı. Sonra dönüp yanına birkaç kişiyi aldı, tutuklu olan esirlerin yanına gitti. Türk asker, polis olsun onların yanına gitti, hepsini imha etti. Çatışma devam etti, birkaç gün böyle sürdü ve sonra Merkaz Botan kod adlı Doğan Geçgel teslim oldu, ondan sonra ben teslim oldum.

“TUTUKLULARIN YANINDAYDIM”

Terörist Merkaz Botan kod adlı Doğan Geçgel: Bu ifadeyi kendi hür irademle, hiçbir baskı altında kalmayarak veriyorum. Adım Doğan Geçgel. Kod adım "Merkaz Botan.” Memleketim Şırnak Merkez. Örgüte katılım tarihim Mart 2014'tür.

Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına

Gara'da Siyane bölgesinde "Şehit Brüsk" mağarasında tutukluların yanındaydım. Biz sekiz kişiydik. Tünel uzun ve zikzaklı olduğu için diğer kapı, dışarısı görünmüyordu. Orada saat yediye kadar bekledik ve kamelyaya geçtik. Yerde esirleri ölü bir vaziyette kafalarına sıkılmış halde gördük. Ben de dayanamayarak dışarı çıkmadan önce askerlerin "Teslim ol" çağrılarını duyuyordum. Teslim olmak için yani askerlere, "Ben teslim oluyorum" diye bağırıp onlara doğru gittim. Askerler de beni yanlarına aldılar. Gara saha komutanlığı Cuma Biliki, "Sorej" kod isimli cezaevi sorumlusuna demişti ki, "Buraya operasyon olursa, bir şey olursa esirlerin hiçbiri sağ gitmemeli, ailelerine teslim olmamalı" diye talimat verdiğini duymuştum. Yani onları "Öldürün" diye "Sorej" söylemişti. Bunu kendi kulaklarımla duymuştum. Sonra askerlere teslim oldum.”

TALİMAT KARAYILAN’DAN

Bölücü terör örgütü militanları kaçarken, kendileri için yük olacağını bildikleri asker ve polislerimizden kurtulmak istediler. Bırakıp gitmek de işlerine gelmiyordu. Şehit etmekle, Türkiye'nin böyle bir operasyonda başarılı olamadığı imajı da yaratmak istediler.

Askerlerimizi hiç beklemedikleri bir anda karşılarında bulan PKK'lılar, o telaş içinde örgütün cezaevi sorumlusuna, o da örgütün başı Murat Karayılan'a ulaştı. Emir, "Onları asla sağ teslim etmeyeceksiniz. Onları öldürün, siz de kurtulmaya çalışın. Anlaşıldı mı?" oldu "Anlaşıldı" karşılığını verdiler.

Örgüt, Kandil'den talimat almadan böyle bir eylem yapamaz. Yapabilmesi için ya önceden "Asla sağ teslim etmeyin", "olay anında talimatlandırılmış" ya da kendi inisiyatifiyle bu eylemi gerçekleştirmişlerdir. Sağ olarak ele geçirilen iki teröristten alınan ilk bilgiler, "vurun" emrinin Murat Karayılan üzerinden geldiği yolundaydı.

Odatv.com

Editör: Kerim Öztürk