Köylerde yazın çobanlık yapacak kışın ahırda hayvanlara bakacak; ihtiyaca göre bir veya iki kişinin maaşını devlet verirse hayvancılık da patlama yaşanır. Ekmeyene, dikmeyene, gütmeyene verilen sosyal yardım ve destek yerine çoban maaşını devlet verse üretim patlar aç kalmayız! Köylerin hayvancılık potansiyelini harekete geçirecek ot-et-süt üçlüsü İçin lokomotif olur. Şartlara uyan köylerde 1 veya 2 çoban görevlendirilmeli, maaşını devlet karşılamalıdır. Köylere ihtiyaç ve şartlara uygun müşterek ahır inşası işçilik maliyetlerini minimize eder, verimliliği artırır. Bu müşterek ahır teknoloji yoğunluklu makine kullanımını teşvik eder veterinerlik hizmetlerini kolaylaştırır hayvancılığı akıl ve bilimle buluşturur. Bu Türk tarımına yıllardır yapılan sübvansiyonun farklı bir kullanımla daha verimli kılınması anlamına gelir. Köylere tutulan çobanlar Türk vatandaşı olmalı veya yasal yollardan Türkiye’nin talebiyle ya dışardaki Türklerden ya da Türk düşmanı olmayanlardan olmalıdır. Hayvancılık patlamasının oluşturacağı sinerjiyle köylerdeki her türlü atıl tarım kapasitesi kendiliğinden harekete geçer. İki veya üç köye alınacak birer ortak traktör, yem ihtiyacı ve tarımsal faaliyete ivme verir. Köylerde yarım asırdır karasabanla ekimden sonra ekilmeyen tarla kalmaz. Ekilen tarla, yabani hayvanların kurdun kuşun insanoğlu üzerinden rızkının teminine imkan tanır yeniden keklik, bülbül, kuş sesleri duyarız belki bizi terk eden göçmen kuşlar geri gelir. Su ihtiyacı için gölet yapma alarmı küresel iklim değişikliğinin kuraklık çölleşmeye ve benzeri olumsuz etkilerine karşı tedbirdir. Boşalan köylerde kalanların istisnalar dışında tembelleştiği beleşe alıştığı siyasi rüşvete dönen yardım anlayışı terk edilirse köylere bu vefa olur ve üretim canlanır.

Köylüye ortak çoban ortak ahır ve ortak traktör bedelini devlet öderse bir ineği üç keçisi olanda teşvikten geniş halk kitleleri faydalanır. Her türlü ekmeden dikmeden alınan beleş teşvik istismarı biter. Hayvancılık ihtisas mektebi ahırdan, tarladan, meradan geçmeli mutfaktan ortak akıl almak çözümün şartıdır. Yazımız daha düşük atıl tarım ve hayvancılık kapasitesini küçük müdahale ile verimli kılmak üretimi fişeklemek, tarla ekmeden teşvik almayı bitirmek her köylünün bir inekle üç koyunla bile teşvik alacağı şartları oluşturmaktır. Her üretim alanının olmazsa olmazı sanayi bilişim robotik kodlama uzay havacılık vb. hangi alanda olursa olsun açlıkla olmaz hayvancılık ve tarım sürdürülebilir olmadan asla ne fert nede millet olarak ayakta kalamayız.

ÜLKENİN BU DÖNEMDE BUNA ÇOK İHTİYACI VAR

Bu suretle köyde hayat canlanır her köyde üretim ülkenin makro ölçekte üretim dengelerini değiştirir. Organik tarım ve hayvancılığın sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı olur. Elbette sosyal yardım alması gerekene fazlasıyla verilmeli hatta ihtiyaç sahibine bu tasarruf ve yardım denetimi ile daha fazla destek verilecek kaynağa dönüşür. Ülkenin her tarafında yeniden insanlar köye dönüşü düşünür, üretim hevesi başlar. Ülkenin bu dönemde buna çok ihtiyacı var. Bu çobanlar aynı zamanda güvenlik, varlık ve beka mücadelesinin gereğidir. İç turizm, yayla, köy turizmi hareketliliği ve köylerin azalan sosyal otokontrol mektebi olma vasfı geri gelir. Milletçe bizi var eden değerler erozyonuna engel olunur. Türk milletinin hem beden hem ruh sağlığı düzgün yeni nesiller yetişmesine katkı yapar. Şartlara uygun olanlar korucu olur bu konuda ortak akıl üretmek köylere ve Türk milletine vefa borcumuzdur.

Sabri ŞENEL – 17.05.2022 / İSTANBUL

Editör: Kerim Öztürk