Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!
 Rusya'nın Suriyeye asker yığınağı sürüyor. WSJ gazetesi, Moskova'nın Şam'a destek için savaş uçakları gönderdiğini iddia etti. Dört jetin Lazkiye'deki Rus askeri üssüne gönderildiği sanılıyor.

Rusya'nın Suriye'ye askeri desteğini artırdığı iddialarının gündemde olduğu bir dönemde ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Rusya'nın 4 savaş uçağını Suriye'de konuşlandırdığını öne sürdü. Gazetenin ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Rusya'nın ilk kez Suriye'ye savaş uçağı göndererek Beşşar Esed'e doğrudan destek vermeye hazırlandığı yönünde endişelere neden olduğu belirtildi.

Lazkiye'deki üslerde 4 jetin konuşlandırıldığı kaydedilen haberde, Rusya'nın son iki hafta içinde saldırı ve nakliye helikopterleriyle de Suriye'deki askeri gücünü artırdığı savunuldu.



'Amaçları belirsiz!'

Haberde Rusya'nın savaş uçaklarını hangi amaçla kullanmayı planladığının bilinmediği kaydedildi. Öte yandan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı Ashton Carter telefonda 50 dakikalık kritik görüşme yaptı. İki bakanın görüşmede ABD ve Rusya'nın Suriye konusunda örtüştüğü konularla fikir ayrılığı yaşadığı noktaları ele aldıkları açıklandı. Önceki gün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Amerikalı mevkidaşı John Kerry'e "Ordular arası" görüşme teklifinde bulunmuştu.

Kerry, ABD ve Rusya uçaklarının Suriye'de karşı karşıya gelmemesi konusunda uyardığı görüşmede, "Ruslar ordular arası görüşme teklif etti" demişti.

İlk üst düzey temas

Obama yönetiminin Rusya'nın teklifinin içeriğini tam olarak anlamaya çalıştığını, yanlış hesaplamaları önlemek için, teklifi tam olarak gözardı edilmediğini belirten Kerry, "Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, ilerisi için en iyi yolu belirlemek amacıyla bir sonraki adımı görüşüyorlar" açıklamasında bulunmuştu. Böylece Washington ve Moskova, Suriye'de askeri konularda koordinasyonlu çalışmak için ilk kez üst düzey temas kurdu. Askerden askere ilişkinin ardından şimdi ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki hafta New York'ta bir araya gelip gelmeyeceği merak ediliyor.
Editör: TE Bilisim