Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin gelecekte gerilime neden olabilecek yapısal konularda da değişikliğe gitmesi gerektiğini söyledi. Dendias bunlar arasında Casus Belli, Türkiye – Libya anlaşması, Mavi Vatan ve Kıbrıs gibi konuların olduğunu kaydetti.

Denizlerdeki Misak-I Milli’miz: Mavi Vatan Denizlerdeki Misak-I Milli’miz: Mavi Vatan

Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin gelecekte gerilime neden olabilecek yapısal konularda da değişikliğe gitmesi gerektiğini söyledi. Dendias bunlar arasında Casus Belli, Türkiye – Libya anlaşması, Mavi Vatan ve Kıbrıs gibi konuların olduğunu kaydetti.

To Vima gazetesine konuşan bakan Dendias, "Sahadaki yumuşamanın yanı sıra Türk-Yunan ilişkilerinde gerçek bir sayfa açılmasını istiyorsak, Türkiye’nin gelecekte gerilime neden olabilecek yapısal konulardaki tutumunda da bir değişikliğe ihtiyacımız var. Bunlar arasında Casus Belli, Türkiye – Libya anlaşması, Mavi Vatan ve Kıbrıs meseleleri var.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyaretiyle ilgili olarak “Erdoğan’ın ziyareti ne getirdi ve retorikteki değişikliği nasıl yorumluyorsunuz? Tutum ve politikada bir değişikliğe yol açabilir mi?” sorusunu yanıtlayan Dendias,"Erdoğan’ın Atina ziyaretinin ve Yüksek İşbirliği Konseyi’nin Türk-Yunan ilişkilerinde sükunete doğru bir adım olduğu bir gerçek. Bir Konsey ve bir ziyaretle sorunların ortadan kalkmasını ve anlaşmazlığımızın sihirli bir değnek değmişçesine çözülmesini bekleyecek kadar saf olmadığımızı söylemeye gerek yok. Ancak sükunet memnuniyet vericidir ve belirli koşullar altında daha fazla ilerleme sağlanmasına katkıda bulunabilir. Ancak Yunanistan ve Türkiye arasındaki askıda olan ilişkilerde tarihsel olarak yaşanan pek çok değişimi de unutmamalıyız. Hem olumlu hem de olumsuz senaryolara her zaman hazır olmalıyız." yanıtını verdi.

“Yaşar Güler ile bir görüşmeniz oldu. Dışişleri Bakanı olduğunuz dönemden ve gerginlik döneminde Çavuşoğlu ile yaptığınız görüşmelerden bu yana atmosferde neler değişti?” sorusunu ise Dendias şöyle yanıtladı:

"Sayın Güler kişisel iletişimde son derece sempatik bir insan ve sahadaki gerginlik açısından pek çok şeyin değiştiği doğru. Eski mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu’na atıfta bulunduğunuz için, size uzun süredir devam eden dostane ilişkimizi hatırlatmama izin verin, bu da gerektiğinde Yunan pozisyonlarını savunmama engel olmadı. Öte yandan, Sayın Çavuşoğlu ile Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerine yaptığımız ortak ziyaretin gerginliğin azalmasının başlangıcı olduğunu da unutmamalıyız. İyi bir kişisel iletişim kesinlikle önemli bir rol oynamaktadır. Ancak sahadaki yumuşamanın yanı sıra Türk – Yunan ilişkilerinde gerçek bir sayfa açılmasını istiyorsak, komşu ülkenin gelecekte gerilimin yeniden tırmanmasına neden olabilecek yapısal konulardaki tutumunda da bir değişikliğe ihtiyacımız var. Yunanistan’ın yasal hakkını kullanmasına ilişkin Casus Belli, Türk-Libya Memorandumu, ‘tamamen asılsız’ Mavi Vatan teorisi, Ankara’nın Kıbrıs meselesindeki tutumu ve bir dizi başka konudaki bilinen asılsız iddialar bu konulardan bazılarıdır."

Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias “Türk – Yunan ilişkilerindeki iyi hava silahlanma planlarını etkiliyor mu?” şeklinde soruya ise "Yunanistan güçlü bir Silahlı Kuvvetlere sahip olmalı ve durumun rehinesi olmamalıdır. Sonuçta planlama orta ve uzun vadede yapılır ve kimse uzun vadede ne olacağını tahmin edemez. Ne de olsa sınır komşumuz Lüksemburg değil, Türkiye ve Ortadoğu. Her halükarda Yunanistan güçlü bir Silahlı Kuvvetlere sahip olmalı, hesaba katılması gereken bir güvenlik faktörü olmalı ve daha geniş bölgedeki gelişmelerde bir rolü ve söz hakkı olduğunu pratikte kanıtlamalıdır. Bu doğrultuda, Dışişleri Bakanı olarak ABD, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzaladığım savunma anlaşmalarını ve Suudi Arabistan ve Mısır ile aramızdaki pratik savunma işbirliği ilişkisini hatırlatmak isterim." cevabını verdi.
 

Editör: Kerim Öztürk