Nisan/ 2023’te Japonya’da yapılan Milletvekili seçimlerinde Japon  Parlamentosu üyesi  olarak seçilen Uygur kızı Arfiya Eri :” Biz Uygurlar Çin’in etnik Soykırımının Kurbanlarıyız. Ama ben   Uygur HalkımIn tekrar  mutlu günlerine kavuşarak  eskiden olduğu gibi barış  ve refah içinde yaşamayabilmesi için   ortaya koyacağım çalışmalarım ile  katkı sağlamayı ümit ediyorum.”  açıklamasında bulundu.

Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!

Özgür Asya radyosunun haberinde  Japan Parlamenter Arifiye Ali’nin    OXİOS  haber sitesine verdiği  özel raportajinda  şunları ifade ettiğini bildirdi : ” Benim ana vatanımda yaşayan  Uygurlarım kendi ülkelerinde Çin’in  baskı, zulüm ve katliamlarlariyle  etnik  asimilasyon tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır.  Ancak, bütün bunlara rağmen yurt dışında yaşayan Uygurlar  yaşadıkları ülkelerde ve  dünyanın diğer  değişik bölgelerinde siyasi, ekonomik ve diğer alanlarda büyük başarılar elde ettiklerini  özellikle vurgulamak istiyorum. ” şeklinde konuştu.

Uygur Türkü, Japonya'da milletvekili seçildi - QHA - Kırım Haber Ajansı

Arfiye Ali Uygurların  Siyasette  de Başarılı Olabileceğini Göstermiştir

Axios internet sitesi, 16 Mayıs tarihli raportajinda,  Uygur asıllı Japon Parlamenter Arifiye Ali’nin  Milletvekili seçilmesini  şu cümlelerle  yorumladı: ”  Uygur asıllı Japon Milletvekili Arfiye Ali’nin  Japon parlamentosundaki görevi doğrudan Uygurlara hizmet etmek  ve onların sorunlarını çözmek olmasa da  onun Parlamento’da  çocuk hakları ile onların  refahı ve  doğal afetlere  müdahale ve afet yaralarının sarılması başta bir çok insanı konularda yaptığı  etkili ve  gönüllü çalışmalar, Uygurların da  üst düzey siyasi alanlarda da başarılı bir şekilde hizmet edebileceğini ve bu alanlarda  da  çalışabileceğini göstermiştir.”  cümleleri ile değerlendirdi.

Uygur Türkü Japonya  Milletvekili  Arfiye Eri Kimdir ?

Arfiye Eri  Doğu Türkistan’da dünyaya gelmiş ve 10 yaşında ailesinin yanında Japonya’ya göç ederek yerleşmiştir.  Japonya’nın Fukuoka vilayetindeki  yaşayan bir Uygur ailenin kızı olarak Japon hükumeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü Bilişim  mühendisidir.  Yükseak öğrenimini  Japonya’nın ünlü üniversitelerinde tamamladıktan sonra ABD’ye giderek  Georgetown Üniversitesi’nde Yüksek Lisans öğrenimi gördü. Japonya’ya dönerek   Japonya Merkez Bankasında  uzman olarak çalıştı. Daha sonra ise ve Birleşmiş Milletler Teşkilatının New York’taki merkezinde Diplomat/Memur olarak  görev yaptı.

Japonya’da günümüzde  2 bin kadar Doğu Türkistanlı Uygur Türkünün yaşadığı bilinmektedir.  Arfiye Ali’nin Milletvekili olarak Japon parlamentosunda yer  alan ve  siyasette  en yüksek makama gelebilen ilk kişidir. Arfiye Eri’nin milletvekili olarak seçilmesi ve başarılı  sosyal ve siyasi çalışmaları ile en önemlisi ana yurdu Doğu Türkistan’ı hiç unutmaması  ve zaman zaman ana yurdu ile ilgili düşüncelerini paylaşması  Muhacerette yaşayan Doğu Türkistan Türkleri için büyük bir moral  ve teselli kaynağı olmakta  ve bu vatansever tavrı ve Uygur Türklerince sevinçle minnet ve karşılanmaktadır.

Editör: Kerim Öztürk