Giriş
ABD, üstü kapalı bir ifadeyle savaş sonrası dönem olarak adlandırılan dönemin sona ermesinden bu yana çok sayıda savaş yürüttü:
Kore, Vietnam, Kamboçya, Laos, Afganistan, Yugoslavya, Irak, Libya, Suriye, Yemen… ve şimdi de Filistin ve Ukrayna.
Dile getirilmeyen hedef, "savaşı kazanmak" değil, nihai olarak "parçaları toplamak" ve egemen ulus devletlerin ulusal ekonomilerinin kontrolünü ele geçirmek amacıyla tüm ülkeleri yok etmek, siyasi ve sosyal kaos yaratmaktır.
 Bu hegemonik gündem aynı zamanda “rejim değişikliği”, “renkli devrimler” ve eş zamanlı olarak devlet aygıtının yok edilmesi ve kriminalize edilmesi, buna “güçlü ekonomik ilaç” ve artan dolar cinsinden borçların dayatılması yoluyla da yürütülüyor. 

Vietnam'da da olan buydu. 1990'ların başında “özelleştirilen” bir ülkenin tamamının yok edilmesi:
“Vietnam, büyük can kaybı ve yıkım nedeniyle ABD'den hiçbir zaman savaş tazminatı ödemesi almadı, ancak 1993'te Paris'te varılan bir anlaşma, Hanoi'nin General Thieu'nun feshedilmiş Saygon rejiminin borçlarını tanımasını gerektiriyordu. Bu anlaşma pek çok bakımdan Vietnam'ı Washington'a savaş masraflarını tazmin etmeye mecbur kılmakla aynı anlama geliyor.”

Amerika'nın askeri ve istihbarat gündemine yerleşmiş olan NeoCon gündemi “Ülkeleri Yok Etmek”tir.

Kâr odaklı bir gündemdir: “Yıkım”, “Yeniden Yapılanmaya” yol açar.

Söz konusu olan, egemen ulus devletlerin tasarlanmış ekonomik ve sosyal yıkımıdır.

Alacaklılar "parçaları toplamak" ve "gerçek zenginliğe el koymak" için oradalar.

Ukrayna'nın Özelleştirilmesi 

Bu makale, özellikle Ukrayna'ya atıfta bulunarak, NeoCon'ların finans kuruluşları adına “ülkeleri özelleştirme” gündemine odaklanıyor.
Ukrayna geniş topraklara ve muazzam kaynaklara sahip bir ülkedir.
(ABD tarafından desteklenen) Euromaidan Darbesi ve Şubat 2014'teki şiddetli savaş, ekonomik faaliyetin tüm sektörlerinin yerinden edilmesinin yanı sıra emtia ticaretinde bir krizi tetikledi.
Ukrayna, 2023 yılında 150 milyar dolar civarında yönetilemez bir dış borcu olan, yoksul, çökmüş bir Ulus Devlet haline geldi.

Üstelik Biden yönetimi, büyük bir kısmının geri ödenmesi gereken 75 milyar dolarlık askeri yardım da yaptı. Borç koşulları geçerlidir ancak farklı bir biçim almıştır.
Artık IMF'nin "güçlü ekonomik ilacı", kemer sıkma tedbirleri ve geçici özelleştirme tedbirlerinin alanında değiliz. 2022 yılı başından bu yana BlackRock ve JPMorgan'ın desteğiyle “Ukrayna'nın, yani tüm ülkenin doğrudan özelleştirilmesi” planlanıyor.

Ortaya çıkan şey, şirketlerin tüm bir ülkeyi ele geçirmesi ve sahiplenmesidir. 

Dünyanın en büyük portföy yatırım şirketi BlackRock, JPMorgan ile birlikte Ukrayna'nın imdadına yetişti. Ukrayna İmar Bankası'nı kurdular.
Belirtilen hedef, "savaşla harap olmuş bir ülkede yeniden inşa projelerine yardımcı olmak için milyarlarca dolarlık özel yatırım çekmek". (FT, 19 Haziran 2023)
“… BlackRock, JP Morgan ve özel yatırımcılar, aralarında Citi, Sanofi ve Philips'in de bulunduğu 400 küresel şirketle birlikte ülkenin yeniden inşasından kâr elde etmeyi hedefliyor.… JP Morgan'dan Stefan Weiler özel yatırımcılar için “muazzam bir fırsat” görüyor. (Colin Todhunter, Küresel Araştırma 28 Haziran 2023)

 Kiev Neo-Nazi rejimi bu çabanın ortağıdır. 

 Savaş İş İçin İyidir. Yıkım ne kadar büyük olursa, “özel yatırımcıların” Ukrayna üzerindeki baskıları da o kadar büyük olur:
“BlackRock ve JPMorgan Chase, Ukrayna hükümetinin, kamu çekirdek sermayesini yüz milyarlarca dolar özel yatırım çekebilecek yeniden inşa projelerine yönlendirmek için bir yeniden inşa bankası kurmasına yardım ediyor.” (FT, a.g.e.)

 Ukrayna'nın Özelleştirilmesi, güçlü mali çıkarlar adına bilim adamları ve aydınların yanı sıra, dünya çapında yolsuzluk yapan politikacıların ve yetkililerin seçilmesinden büyük ölçüde sorumlu olan bir halkla ilişkiler firması olan BlackRock'un danışmanlık şirketi McKinsey ile işbirliği içinde Kasım 2022'de başlatıldı.
“Kiev hükümeti, bu tür bir sermayeyi en iyi nasıl çekebileceğini belirlemek için Kasım ayında BlackRock'un danışmanlık koluyla iletişime geçti ve ardından Şubat ayında JPMorgan'ı ekledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy geçen ay ülkenin iki finans grubu ve McKinsey'deki danışmanlarla birlikte çalıştığını duyurdu.
BlackRock ve Ukrayna Ekonomi Bakanlığı Kasım 2022'de bir Mutabakat Zaptı imzaladı.
Aralık 2022'nin sonlarında, başkan Zelensky ve BlackRock'un CEO'su Larry Fink bir yatırım stratejisi üzerinde anlaşmaya vardı.

Ukrayna Özelleştirme Kronolojisi 

Eylül 2022'de Başbakan Denys Shmyhal, hükümetin devlete ait işletmelerin çoğunluğunun Devlet Mülkiyet Fonu ( Bizdeki Varlık Fonu ) yönetimine devredileceğini duyurdu.  Devlet mülkiyetindeki bu varlıklar daha sonra Devlet Mülkiyet Fonu tarafından özelleştirilecektir. 

Liman tesisleri gibi önemli varlıklar özelleştirilecek. ( Özal ve devamında AKP’nin yaptıklarının aynısı )

Kasım 2022. BlackRock ile Ukrayna Ekonomi Bakanlığı McKinsey arasında Mutabakat Zaptı
Aralık 2022. BlackRock CEO'su Larry Fink ile Başkan Zelensky arasındaki anlaşma
Şubat 2023. JPMorgan, BlackRock Yeniden Yapılanma Bankası Projesine Katıldı

21-22 Haziran 2023. Ukrayna Kurtarma: HM Hükümeti ve Ukrayna hükümeti tarafından ortaklaşa düzenlenen Londra konferansı. Kral Charles V, Londra Konferansı Katılımcıları İçin Resepsiyona Ev Sahipliği Yapıyor. Ukrayna Kurtarma Konferansı arifesinde St. James Sarayı'nda.(Aşağıya bakınız)     

Aralık 2023 "KOBİ 2023'ün gelişimi: Fırsatlar, sürdürülebilirlik ve iyileşme"(ayrıntılar için aşağıya bakın)

 Ukrayna Yeniden Yapılanması: Londra Konferans Mekanı 

Londra Konferansı'nın (23-24 Haziran 2023) odak noktası İyileşme ve Yeniden Yapılanmaydı. Bundan önce HM King Charles V'in ev sahipliği yaptığı bir resepsiyon düzenlendi.

“Ukrayna Kalkınma Fonu henüz planlama aşamasında ve Rusya ile düşmanlıklar sona erene kadar tamamen faaliyete geçmesi beklenmiyor. Ancak yatırımcılar bu hafta İngiltere ve Ukrayna hükümetlerinin ortak ev sahipliği yaptığı Londra konferansında bir ön izleme yapacaklar.
Dünya Bankası Mart ayında Ukrayna'nın savaştan sonra yeniden inşa için 411 milyar dolara ihtiyacı olacağını tahmin etmişti ve son Rus saldırıları bu rakamı daha da artırdı.
Resmi bir kaynak yaratma hedefi belirlenmedi ancak tartışmalara aşina olan kişiler, fonun hükümetlerden, bağışçılardan ve uluslararası finans kuruluşlarından düşük maliyetli sermaye toplamayı ve bunu beş ila 10 kat daha fazla özel yatırım çekmek için kullanmayı amaçladığını söylüyor.

BlackRock ve JPMorgan hizmetlerini bağışlıyor, ancak bu çalışma onlara ülkedeki olası yatırımlara erken bir bakış sağlayacak. Bu görev aynı zamanda JPMorgan'ın uzun süredir devam eden bir müşterisiyle olan ilişkisini de derinleştiriyor.
BlackRock, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu şeyin altyapı, iklim ve tarım gibi sektörlerde yatırım fırsatları bulacak ve bunları emeklilik fonları, diğer uzun vadeli yatırımcılar ve borç verenler için cazip hale getirecek bir kalkınma finansmanı bankası olduğunu tavsiye etti. JPMorgan kısmen borç uzmanlığı nedeniyle göreve getirildi.
…yatırımcıların çoğu düşmanlıkların sona ermesini beklemek istiyor. Weiler, "Önemli olan, Ukrayna'nın zaten ileriyi düşünüyor olmasıdır" dedi. “Savaş bittiğinde hazır olup yeniden inşa sürecine hemen başlamak isteyecekler.” (FT, 19 Haziran 2023, vurgu eklenmiştir)
Kral Charles V, Ukrayna Kurtarma Konferansı arifesinde St James Sarayı'nda Resepsiyona Ev Sahipliği Yapıyor.
Konuklar arasında Ukrayna Başbakanı Sayın Denys Shmyhal; Avrupa Komisyonu Başkanı Dr. Ursula Von der Leyen ve Majestelerinin Ukrayna Büyükelçisi Dame Melinda Simmons sunum yaptı. Ukraynalı sivil toplum liderleri. Bu liderler arasında, işgal sırasında bir savaş görevinde başından şarapnel yaraları alan ve şu anda gazilerin hakları ve desteği için kampanya yürüten, ödüllü Ukraynalı gazi ve avukat Bay Masi Nayyem'in (Neo-Nazi sponsorluğundaki 2014 EuroMaidan'da yer alan) de vardı.

Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması

 2024 Ukrayna Özelleştirme Planı: 

Hileli İhaleler: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ)

Aralık ayında açıklanan “KOBİ'nin Gelişimi 2023: Fırsatlar, sürdürülebilirlik ve iyileşme” başlıklı özelleştirme planı şu anda uygulanıyor.
Vitaliy Koval'a göre Fon 2024'te şunları yapmayı planlıyor:
… iş için yeni fırsatlar yaratan yaklaşık bin nesnenin özelleştirilmesi için. Bu varlıklar açık artırmaya çıkarılacak ve böylece adil ve şeffaf bir süreç sağlanacak.

Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Vitaliy Koval, 2024 SPFU planını sundu. Bu süreçten asıl faydalanacak olanların ise küçük ve orta ölçekli işletmeler olacağını vurguladı.
Tarım ve sanayi KOBİ'leri de dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli işletmeler ortadan kaldırılacak. 

Bu varlıkların çoğu negatif fiyatla (yok pahasına) satın alınacak.
“Küçük ve orta ölçekli işletmelerin özelleştirme sürecinin merkezinde olması gerektiğini düşünüyoruz.
Hileli açık artırmalarla birleşen şeffaf prosedür, dolandırıcılık ve yolsuzlukla işleniyor. Otoyol soygununa benzer:
İşletmeleri "özelleştirme için varlık arayışında işbirliği yapmaya" davet etti.
“Sizleri özelleştirme için varlık arayışında Elçi olmaya davet ediyoruz.
Pek çok şehir, kasaba ve köyün 10-15 yıl boyunca atıl varlıkları var. Özelleştirme tekliflerinizi bekliyor ve şeffaf ihaleye giden yolun en kısa olması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi Vitaliy Koval.(Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu vurgusu eklenmiştir)

13 Aralık 2023 tarihinde, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ve Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı himayesinde “KOBİ 2023'ün Gelişimi: fırsatlar, sürdürülebilirlik ve iyileşme” konulu Altı Ulusal KOBİ Forumu gerçekleştirildi. Forum, İsviçre'nin ve UNDP'nin Ukrayna'da uyguladığı “Ukrayna'daki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin üye iş birliklerinin güçlendirilmesi” projesinin desteğiyle gerçekleştirildi.

 Son Söz: Bu Büyük Paralı Otoyol Soygunu 

Ukrayna Büyük Paranın pençesinde. BlackRock ve JPMorgan.

Ukrayna'nın Özelleştirilmesi emsal teşkil ediyor. Bütün ülkeler özelleştirilebilir.
Savaşlar, Askeri Endüstriyel Kompleks (MIC) için para kazanma operasyonlarıdır.
2014'ten bu yana Minsk 1 ve 2 anlaşmaları ile taslağı Rusya Ukrayna tarafından imzalanan İstanbul (Mart-Nisan 2022) olmak üzere 3 barış girişimi yaşandı. Bu Barış girişimlerinin uygulanması sabotajın hedefiydi.
Barış ve “Ateşkes” “İşletmeler İçin İyi” değildir.
“Ukrayna halkının refah ve barışa dayalı bir geleceğe umutsuzca ihtiyacı var, ancak gerçekte Ukrayna, itaat ve tahakküme yol açan devasa bir borçlanmaya doğru sürükleniyor.”(Bharat Dogra, Küresel Araştırma, 28 Haziran 2023)

 Sonuç, kitlesel yoksulluk ve “yeniden yapılanma” kisvesi altında bütün bir ülkenin toplumsal yıkımıdır.

Haluk Dural / Milli Merkez Genel Sekreteri
https://michelchossudovsky.substack.com/p/what-is-the-end-game-the-privatization

Michel Chossudovsky [email protected]
14 Şub 2024 

Editör: Kerim Öztürk